Page 45 of 366: Kapal Israel singgah pelabuhan Malaysia

Video yang di upload oleh user Youtube ini bertarikh Jun 12, 2010 menunjukkan sebuah kapal kontena dari negara israel laknatullah singgah di Pelabuhan Kelang (North Port). Yang ironinya, Malaysia tidak menjalinkan hubungan diplomasi dengan negara Israel. Apatah lagi hubungan pedagangan. Rujuk petikan akhbar dibawah yang bertarikh 12 Jun 2010.

PELABUHAN KLANG, 12 Jun – Kira-kira 100 ahli Kesatuan Kakitangan Northport (Malaysia) Bhd (NMB) hari ini berdemonstrasi secara aman di hadapan pintu utama kontena Terminal 1 di sini bagi mendesak kerajaan tidak membenarkan kapal dagang Israel berlabuh di perairan negara.

Presidennya, Ahmat Abu, berkata pihak berkuasa di Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) dan operator pengendalian terminal pelabuhan seharusnya lebih peka dan bertindak secara kolektif, telus dan berani selaras dengan semangat bersatu menentang kekejaman Israel.

“Kami mendesak pihak berkuasa di LPK, Northport, Westports dan Kementerian Pengangkutan untuk menetapkan pendirian bagi memboikot kemasukan kapal-kapal dari Israel sama ada untuk tujuan dagangan atau tujuan lain, melakukan persinggahan di pelabuhan di seluruh negara,” katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata kesatuan itu akan menyerahkan satu memorandum bantahan berhubung kemasukan kapal Israel ke Pelabuhan Klang kepada pengurusan Northport hari ini.

Sebelum ini, kehadiran kapal Israel di Pelabuhan Klang sekitar 20 Mei dan 7 Jun lepas menimbulkan persoalan kerana Malaysia dan Israel tidak menjalin sebarang hubungan diplomatik.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha kemudiannya telah mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan bahawa kapal kargo Israel dibenar memasuki pelabuhan di negara ini untuk tujuan perdagangan.

Video Youtube ini membuktikannya lagi.

http://youtu.be/7UuEX7ss0NY

Tetapi selepas hampir 2 tahun isu ini, Malaysia masih menerima kapal Israel singgah di pelabuhan Malaysia, rujuk gambar di bawah (lihat bahagian yang dalam kotak merah).

 

Nauzubillah min zalik.. Minta2 dijauhkan dengan perkara-perkara yang bersyubhah dengan syariat-Nya.. Amin..  Artikel ini tiada kaitan dengan politik. Anda lebih bijak menilainya. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Kapal Israel singgah pelabuhan Malaysia by

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Inspired Magz